Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Права мањинских народа на Косову

Права мањинских народа на Косову
Датум објаве: 22.06.2015 17:02 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић састао се данас са представницима/ама Генералног секретаријата консултативног вијеће за заједнице Косова. Интересовање осмочлане делегације било је везано за питање заштите и унапређења мањинских права и слобода из разлога што Црна Гора представља један од најбољих демократских модела када је ријеч о интегрисању мањинских народа. Министар др Нумановић захвалио се присутнима на исказаном интересовању за разговор и размјену мишљења и искустава по питању унапређења права и слобода мањинских народа. Он је изразио наду да ће црногорска заједница на Косову у скорије вријеме бити и уставно позиционирана.

У разговору је констатовано да је у Црној Гори успостављен веома добар законодавни и институционални оквир заштите права припадника/ца мањинских народа.  С тим у вези, овај модел заштите и унапређења националних мањина би могао послужити као примјер добре праксе и на Косову, изјавила је Снежана Караџић предсједница Удружења Црногораца Косова „Матица“ и савјетница за мањине министра за заједнице и пвратак Косова. Она је констатовала да црногорска заједница на Косову има потребу за очувањем свог идентитета и за отварањем већих могућности на свим пољима.

Министар за заједнице и повратак Косова Далибор Јевтић је и сам недавно боравио у посјети Црној Гори и том приликом се састао и разговарао са министаром др Нумановићем.

Предсједавајући Савјетодавног вијећа за заједнице под покровитељством предсједнице Косова  Дарко Димитријевић представио је састав поменутог вијећа и изјавио да, насупрот ситуацији коју имамо у Црној Гори, на Косову су сви представници/е националних мањина заступљени и дјелују у оквиру овог Савјетодавног вијећа које броји двадесет пет чланова/ица.

Предсједник Удружења Црногораца Косова Слободан Вујичић говорио је о проблемима са којима се сусреће црногорски народ на Косову. Вујичић је истакао неопходност већег укључивања црногорске мањине у институционални и друштвени живот Косова, на свим нивоима.

Високи службеник за комуникацију Генералног секретаријата Авнија Бахтијари изјавио је да је законодавни оквир на Косову, у великој мјери усклађен са европским законодавством. Проблем постоји у имплементацији што представља генерални проблем, не само Влади Косова. Успјешност сваког закона мјери се степеном његове имплементације.

Министар је подсјетио да Црна Гора на својој територији није имала ратних сукоба током деведесетих година прошлог вијека, те да су мањински народи пружили безрезервну подршку обнављању независности државе Црне Горе. Такође, веома је значајно да све земље региона Западног Балкана ријеше отворена питања која имају између себе, рекао је Нумановић. Веза између матичне државе и дијаспоре мора бити снажна и мора се одржавати јер је спона која их везује карта за одрживост и развој нашег друштва.

Министарство за људска и мањинска права