Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Разговор Нумановић- Кесимоглу: Интензивирати економску сарадњу на локалном нивоу

Разговор Нумановић- Кесимоглу: Интензивирати економску сарадњу на локалном нивоу
Датум објаве: 27.07.2015 15:51 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Чланови делегације Турске, који бораве ова два дана у Црној Гори поводом  иницијативе за братимљењем Општина Рожаје и Киркарели (Турска), разговарали су данас са министром за људска и мањинска права др Суадом Нумановићем. ммп

Република Турска једна је од четири државе у свијету, поред САД, Аргентине и Србије у којој живи највећи број наших исељеника/ица. Према процјенама Удружења наших исељеника у Истанбулу, у Турској живи њих око 250.000.

Министар Нумановић упознао је градоначелника Општине Киркарели са стањем права и слобода мањинских народа у Црној Гори као и напорима које држава Црна Гора улаже у унапређење и заштиту истих. Он је изнио опредијељеност Црне Горе у пружању максималне заштите права мањинским народима. Министар је констатовао да Црна Гора и Турска имају одличне билатералне односе и интензивну сарадњу о чему свједоче бројни потписани споразуми између двају држава. Како се очекује да ће Црна Гора у блиској будућности постати дио  Европске уније, инвестирање у Црну Гору је уједно и улагање у Европу, подсјетио је Министар. Он је изјавио да Црну Гору види као изазов инвесатиторима из Турске за европско  тржиште.

Пораст улагања у некретнине је све значајнији, као и прилив по основу инвестиција у домаћа предузећа и банке. Веома значајна област сарадње од заједничког интереса  је поред туризма и привреда. С тим у вези, веома  би било пожељно да сарадња да резултате и кроз отварање малих и средњих предузећа.

Градоначелник Општине Мехмет Кесимоглу изјавио је да Општину Киркарели настањује велики број људи са ових простора, те конкретно исељеника/ица из Црне Горе.  Он је узразио велику захвалност на пријему и добродошлици и констатовао да су слога и мир основ напретка сваког друштва, те да су државе Црна Гора и Турска одавно препознале те вриједности. Општина Киркарели налази се у сјеверозападном дијелу Турске. Њен  сјеверни и источни дио покривен је шумским појасом, те је шумарство грана која је од великог значаја  у овом поднебљу. Самим тим у саставу делегације Турске нашао се значајан број потенцијалних инвеститора чија је област интересовања, поред енергетике, управо шумска индустрија. Градоначелник Кесимоглу је констатовао да је потребно  унапређивати и интензивирати економску сарадњу на локалном нивоу, те ојачати напоре на валоризацији црногорских потенцијала, посебно у области енергетике и шумарства.

Говорећи о заштити људских права, Министар Нумановић је изразио своје жаљење поводом терористичких превирања која посљедњих дана представљају слику Турске широј јавности. Он је подсјетио да је дијалог најснажнији адут и осудио сваки напад или иницирање истог. “Жртве сваког напада најскупља су цијена коју плаћамо кад дијалог изостане. Комуникација је једини начин да разјаснимо сваки неспоразум, да разумијемо свачија убеђења и ставове”, рекао је Нумановић.

 

Министарство за људска и мањинска права