Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана Национална платформа за интеграцију Рома у Црној Гори 2019

Одржана Национална платформа за интеграцију Рома у Црној Гори 2019
Датум објаве: 12.06.2019 14:45 | Аутор: Сања Жугић

Испис Штампај страницу


Национална платформа за интеграцију Рома одржана је 11. јуна 2019. у Подгорици, у организацији Регионалног савјета за сарадњу (РЦЦ) и Министарства за људска и мањинска права. Циљ овогодишње Националне платформе је да се Влада Црне Горе, тим пројекта ''Интеграција Рома'', цивилни сектор и остале заинтересоване стране информишу о потребама Рома на терену и заједнички планирају даље активности у областима запошљавања и становања.

Регионални савјет за сарадњу је представио ''Путању'' (енг. ''Роадмап'') у овим областима у наредне три године, те кораке који су планирани како би се постигли одређени резултати. Платформа је конципирана на начин да су учесници водили фокусирану дискусију управо из ове двије области.

Национални координатор за праћење спровођења Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори 2016-2020, господин Леон Гјокај, у свом уводном излагању истакао да је остварен видан напредак у свим областима када је у питању социјална инклузија Рома и Египћана, те да смо свјесни изазова који су пред нама.

Гјокај је подсјетио је да је Кроз Регионални стамбени програм за Црну Гору у досадашњем периоду изграђено 62 стамбене јединице у Никшићу, од којих је 13 на коришћење додијељено припадницима ромске и египћанске популације; изграђена је 171 стамбена јединица у Подгорици (Коник) и све су додијељене на коришћење припадницима ромске и египћанске популације; изграђено је 94 стамбене јединица у Беранама (Рудеш), а од тог броја 2 стамбене јединице су додијељене на коришћење припадницима ромске и египћанске популације; кроз ИПА пројекат изграђено је 48 стамбених јединица за припаднике ромске и египћанске популације у Подгорици (Коник). Априла 2018. године сарадњом општине Херцег Нови и организације ''Хелп'' рјешено је стамбено питање за 27 припадника ромске националности који су се уселили у 6 објеката (монтажних кућа) у насељу Дреновик у Херцег Новом.

Када је у питању запошљавање припадника Ромске и египћанске популације, Гјокај је напоменуо да је 2018. године у мјере активне политике запошљавања укључено 72 припадника ромске и египћанске популације из евиденције незапослених лица, у програме образовања и оспособљавања одраслих 26 особа, у јавни рад “Нека буде чисто”, укључено је 15 особа, у седам локалних јавних радова 18 лица, у пилот програм подршке теже запошљивим лицима у припреми и активирању на тржишту рада “Оснажи ме и успјећу”  укључено је 13 припадника ромске и египћанске популације, на сезонским пословима, запослена су 82 припадника популације Рома и Египћана.

Такође он је нагласио, да су за 2019. годину опредијељена средства за финансирање пријеката и програма невладиних организација који доприносе развоју и унапређењу права мањинских народа и других мањинских националних заједница у Црној Гори као и социјалној инклузији, заштити и промовисању људских права Рома/Ромкиња и Египћана/Египћанки у укупном износу од 572.667,00 €, што је повећање више од 50 % у односу на средства која су опредијељена за ове намјене 2018. године.

 

Министарство за људска и мањинска права