Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Директорат за унапређење и заштиту права мањинских народа

30.09.2014.

Мултикултурализам наша збиља

Мултикултурализам наша збиља Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић синоћ је у ЦНП-у свечано отворио једанаесту по реду манифестацију Мултикултурализам наша збиља која представља Црну Гору као примјер добре праксе по питању афирмације суживота.

29.09.2014.

Најава: Мултикултурализам наша збиља

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић отвориће вечерас 29.09.2014. године, једанаесту по реду манифестацију Мултикултурализам наша збиља. Овогодишњи слоган манифестације је ,, Све за Црну Гору, Црну Гору ни за шта“.

19.09.2014.

Представници Министарства у радној посјети Републици Албанији

Представници Министарства у радној посјети Републици Албанији

Делегација коју су чинили преставници/а Министарства за људска и мањинска права и Министарства просвјете Владе Црне Горе, а коју је предводио генерални директор директората за мањинска права Леон Гјокај боравила је у радној посјети Министарству просвјете и спорта Владе Републике Албаније.

16.09.2014.

Одржан трећи квартални састанак са представницима/цама НВО

Одржан трећи квартални састанак са представницима/цама НВО

У оквиру редовних активности предвиђених за трећи квартал текуће године , данас је у просторијама Министарства за људска и мањинска права одржан састанак представника министарства и НВО који се баве питањима заштите и унапређења мањинских права. Састанку су присуствовали представници/е сљедећих невладиних организација: Форум Бошњака, женскеа РАЕ мрежа ,,Прва“, Матица муслиманска, коалиција ,,Роми и Египћани заједно,” ,,Јувентас”, Коалиција ,,Ромски круг,”, ЦЕДЕМ, ,,Млади Роми” и ,,Грађанска алијанса”.

11.09.2014.

Истраживање о заступљености мањина у органима државне управе и служби Предсједника Црне Горе, Скупштине Црне Горе, Владе Црне Горе.

У складу са Програмом рада Владе Црне Горе за 2014. годину и Акционим планом за Поглавље 23. ‚‚Правосуђе и темељна права‚‚ Министарство за људска и мањинска права и Управа за кадрове спроводе истраживање у циљу прикупљања података за израду Информације о заступљености мањина у органима државне управе и служби Предсједника Црне Горе, Скупштине Црне Горе, Владе Црне Горе.

05.09.2014.

Комитет експерата за регионалне и мањинске језике Савјета Европе у радној посјети Црној Гори

Комитет експерата за регионалне и мањинске језике  Савјета Европе у радној посјети Црној Гори

Експертски тим у саставу Александра Ошмјанска Паџет, извјеститељка из Пољске, Џон Ладлам, члан Комитета из Данске, Игор Лакић,члан Комитета из Црне Горе, Јерг Херн, правник у Комитету и Торнстен Афлербах и шеф Секретаријата Европске повеље за региналне и мањинске језике, Одјељење за антидискриминацију и социјалну кохезију, Директората за људско достојанство и једнакост боравио је у тродневној посјети Црној Гори.

05.09.2014.

Завршена Јавна расправа о измјенама и допунама Закона о мањинским правима и слободама

Завршена Јавна расправа о измјенама и допунама Закона о мањинским правима и слободама

22. јула, 2014. године објављен је Јавни позив црногорској јавности да се укључи у Јавну расправу поводом Нацрта Закона о измјенама и допунама Закона о мањинским правима и слободама која се данас 05.09.2014. године, званично завршава.

02.09.2014.

Измјене и допуне Закона о мањинским правима и слободама на Јавној расправи

Министарство за људска и мањинска права, у складу са Уредбом о поступку И начину спровођења Јавне расправе у припреми закона (“Службени лист ЦрнеГоре”, број 12/12) организује Јавну расправу о тексту Нацрта закона о измјенама И допунама Закона о мањинским правима и слободама и позива све да се укључе у Јавну расправу о Нацрту закона о измјенамаидопунамаЗакона о мањинскимправимаислободамаи својим сугестијама, примједбама и предлозима допринесете креирању што квалитетнијег текста овог веома важног закона.

18.08.2014.

Позив за изражавање заинтересованости

У циљу унапређења људских права и заштите мањина у југоисточној Европи, заједнички пројекат Европске уније и Савјета Европе „Унапређење људских права и заштите мањина у југоисточној Европи“осмишљен је с намјером да побољша приступ правима мањина на разним нивоима власти у југоисточној Европи на основу стандарда Савјета Европе у овој области, а посебно Оквирне конвенције за заштиту националних мањина и Европске повеље за регионалне или мањинске језике.

26.07.2014.

Љетња школа на Ивановим Коритима

Љетња школа на Ивановим Коритима

Министар др Суад Нумановић је јуче, 25.јула, посјетио дјецу исељеника из дијаспоре која бораве на Ивановим коритима у оквиру љетње школе за учење црногорског језика и културе. Овогодишња настава организована је за дјецу из десет земаља и траје десет дана односно у периоду од 20. јула до 30. јула ове године.