Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Директорат за унапређење и заштиту права мањинских народа

03.12.2014.

Радне посјете Општинама Тиват и Котор

Радне посјете Општинама Тиват и Котор Леон Гјокај, генерални директор Министарства за људска и мањинска права и Сокољ Беганај виши савјетник у Министарству боравили су у радној посјети општинама Тиват и Котор. У име Општине Тиват присуствовали су Јованка Лаличић, главна администраторка и Босиљка Радоњић, секретарка Секретаријата за управу и друштвене дјелатности у име невладине организације „Удружење Египћана“ њен предсједник Џафер Брахими, док су се у Котору састали са представницима Општине Котор, Ромеом Муховићем самосталним савјетником за мањинска народе и РЕ попуцију, као и Анђелом Кучом, самосталном савјетницо за социјална питања.

27.11.2014.

Прва Регионална конференција „Заштита мањина у југоисточној Европи“.

Прва Регионална конференција „Заштита мањина у југоисточној Европи“.

Савјет Европе и Европска унија својим заједничким пројектом „ Унапређење људских права и заштита мањина у југоисточној Европи“ имају за циљ да побољшају приступ правима мањина на разним нивоима власти ,у складу са стандардима СЕ у овој области, а прије свега у складу са Оквирном конвенцијом за заштиту националних мањина и Европском повељом о регионалним и мањинским језицима.

01.11.2014.

Конференција поводом Монтенегро Прајда 2014.

Конференција поводом  Монтенегро Прајда 2014.

На конференцији за медије одржаној у ПР центру поводом Монтенегро Прајда 2014, генерални директор Директората за унапређење и заштиту права мањинских народа Леон Гјокај истакао је да је превасходни задатак Владе Црне Горе реализација свих активности предвиђених Стратегијом унапређења квалитета живота ЛГБТ популације за период 2013-2018.

08.10.2014.

Приштина: сарадња са Универзитетима на Косову

Приштина: сарадња са Универзитетима на Косову

Делегација Министарства за људска и мањинска права предвођена генералним директором Директората за унапређење и заштиту права мањинских народа и других мањинских националних заједница,Леоном Гјокајем, боравила је у радној посјети Министарству просвјете, науке и технолгије Владе Републике Косова повом уписа заинтересованих кандидата из Црне Горе на Универзитете на Косову.

03.10.2014.

ЈАВНИ ПОЗИВ за кандидатуру у процесу избора за члана/ицу у име Црне Горе у Комитету експерата Европске повеље за регионалне или мањинске језике

Позивамо све заинтересоване појединце/ке да се кандидују за члана/ицу, у име Црне Горе, Комитета експерата Европске повеље за регионалне или мањинске језике.

30.09.2014.

Мултикултурализам наша збиља

Мултикултурализам наша збиља

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић синоћ је у ЦНП-у свечано отворио једанаесту по реду манифестацију Мултикултурализам наша збиља која представља Црну Гору као примјер добре праксе по питању афирмације суживота.

29.09.2014.

Најава: Мултикултурализам наша збиља

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић отвориће вечерас 29.09.2014. године, једанаесту по реду манифестацију Мултикултурализам наша збиља. Овогодишњи слоган манифестације је ,, Све за Црну Гору, Црну Гору ни за шта“.

19.09.2014.

Представници Министарства у радној посјети Републици Албанији

Представници Министарства у радној посјети Републици Албанији

Делегација коју су чинили преставници/а Министарства за људска и мањинска права и Министарства просвјете Владе Црне Горе, а коју је предводио генерални директор директората за мањинска права Леон Гјокај боравила је у радној посјети Министарству просвјете и спорта Владе Републике Албаније.

16.09.2014.

Одржан трећи квартални састанак са представницима/цама НВО

Одржан трећи квартални састанак са представницима/цама НВО

У оквиру редовних активности предвиђених за трећи квартал текуће године , данас је у просторијама Министарства за људска и мањинска права одржан састанак представника министарства и НВО који се баве питањима заштите и унапређења мањинских права. Састанку су присуствовали представници/е сљедећих невладиних организација: Форум Бошњака, женскеа РАЕ мрежа ,,Прва“, Матица муслиманска, коалиција ,,Роми и Египћани заједно,” ,,Јувентас”, Коалиција ,,Ромски круг,”, ЦЕДЕМ, ,,Млади Роми” и ,,Грађанска алијанса”.

11.09.2014.

Истраживање о заступљености мањина у органима државне управе и служби Предсједника Црне Горе, Скупштине Црне Горе, Владе Црне Горе.

У складу са Програмом рада Владе Црне Горе за 2014. годину и Акционим планом за Поглавље 23. ‚‚Правосуђе и темељна права‚‚ Министарство за људска и мањинска права и Управа за кадрове спроводе истраживање у циљу прикупљања података за израду Информације о заступљености мањина у органима државне управе и служби Предсједника Црне Горе, Скупштине Црне Горе, Владе Црне Горе.