Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Директорат за унапређење и заштиту права мањинских народа

16.09.2014.

Одржан трећи квартални састанак са представницима/цама НВО

Одржан трећи квартални састанак са представницима/цама НВО У оквиру редовних активности предвиђених за трећи квартал текуће године , данас је у просторијама Министарства за људска и мањинска права одржан састанак представника министарства и НВО који се баве питањима заштите и унапређења мањинских права. Састанку су присуствовали представници/е сљедећих невладиних организација: Форум Бошњака, женскеа РАЕ мрежа ,,Прва“, Матица муслиманска, коалиција ,,Роми и Египћани заједно,” ,,Јувентас”, Коалиција ,,Ромски круг,”, ЦЕДЕМ, ,,Млади Роми” и ,,Грађанска алијанса”.

11.09.2014.

Истраживање о заступљености мањина у органима државне управе и служби Предсједника Црне Горе, Скупштине Црне Горе, Владе Црне Горе.

У складу са Програмом рада Владе Црне Горе за 2014. годину и Акционим планом за Поглавље 23. ‚‚Правосуђе и темељна права‚‚ Министарство за људска и мањинска права и Управа за кадрове спроводе истраживање у циљу прикупљања података за израду Информације о заступљености мањина у органима државне управе и служби Предсједника Црне Горе, Скупштине Црне Горе, Владе Црне Горе.

05.09.2014.

Комитет експерата за регионалне и мањинске језике Савјета Европе у радној посјети Црној Гори

Комитет експерата за регионалне и мањинске језике  Савјета Европе у радној посјети Црној Гори

Експертски тим у саставу Александра Ошмјанска Паџет, извјеститељка из Пољске, Џон Ладлам, члан Комитета из Данске, Игор Лакић,члан Комитета из Црне Горе, Јерг Херн, правник у Комитету и Торнстен Афлербах и шеф Секретаријата Европске повеље за региналне и мањинске језике, Одјељење за антидискриминацију и социјалну кохезију, Директората за људско достојанство и једнакост боравио је у тродневној посјети Црној Гори.

05.09.2014.

Завршена Јавна расправа о измјенама и допунама Закона о мањинским правима и слободама

Завршена Јавна расправа о измјенама и допунама Закона о мањинским правима и слободама

22. јула, 2014. године објављен је Јавни позив црногорској јавности да се укључи у Јавну расправу поводом Нацрта Закона о измјенама и допунама Закона о мањинским правима и слободама која се данас 05.09.2014. године, званично завршава.

02.09.2014.

Измјене и допуне Закона о мањинским правима и слободама на Јавној расправи

Министарство за људска и мањинска права, у складу са Уредбом о поступку И начину спровођења Јавне расправе у припреми закона (“Службени лист ЦрнеГоре”, број 12/12) организује Јавну расправу о тексту Нацрта закона о измјенама И допунама Закона о мањинским правима и слободама и позива све да се укључе у Јавну расправу о Нацрту закона о измјенамаидопунамаЗакона о мањинскимправимаислободамаи својим сугестијама, примједбама и предлозима допринесете креирању што квалитетнијег текста овог веома важног закона.

18.08.2014.

Позив за изражавање заинтересованости

У циљу унапређења људских права и заштите мањина у југоисточној Европи, заједнички пројекат Европске уније и Савјета Европе „Унапређење људских права и заштите мањина у југоисточној Европи“осмишљен је с намјером да побољша приступ правима мањина на разним нивоима власти у југоисточној Европи на основу стандарда Савјета Европе у овој области, а посебно Оквирне конвенције за заштиту националних мањина и Европске повеље за регионалне или мањинске језике.

26.07.2014.

Љетња школа на Ивановим Коритима

Љетња школа на Ивановим Коритима

Министар др Суад Нумановић је јуче, 25.јула, посјетио дјецу исељеника из дијаспоре која бораве на Ивановим коритима у оквиру љетње школе за учење црногорског језика и културе. Овогодишња настава организована је за дјецу из десет земаља и траје десет дана односно у периоду од 20. јула до 30. јула ове године.

23.07.2014.

Меморандум о сарадњи са Управом за кадрове и Националним савјетима

Меморандум о сарадњи са Управом за кадрове и Националним савјетима

Меморандум о сарадњи који за циљ има унапређење положаја припадника/ца мањинских народа и других мањинских националних група, данас је потписан у просторијама Управе за кадрове. Меморандум се односи на сразмјерну заступљеност мањинских народа у јавним службама, органима државне власти и органима локалне самоуправе.

22.07.2014.

Најава- Меморандум о сарадњи са Управом за кадрове и Националним савјетима

Министарство за људска и мањинска права, Управа за кадрове и Национални савјети сјутра у 11 часова у просторијама Управе за кадрове( ул. Јована Томашевиће 2), потписују Меморандум о сарадњи.Циљ овог споразума је стварање услова за даље унапређивање положаја припадника/ца мањинских народа и других мањинских националних заједница.

18.07.2014.

Министарство за људска и мањинска права и Унија послодаваца Црне Горе потписали Меморандум о сарадњи

Министарство за људска и мањинска права и Унија послодаваца Црне Горе потписали Меморандум о сарадњи

Сарадња дефинисана овим документом почива на одредбама Устава Црне Горе, националном и међународном законодавству и стратешким документима којима се регулишу питања мањинских права и слобода, родне равноправности, забране дискриминације, рада, злостављања на радном мјесту и забране дискриминације лица са инвалидитетом...