Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Презентована Конвенција о правима лица са инвалидитетом у лако разумљивом формату

Презентована Конвенција о правима лица са инвалидитетом у лако разумљивом формату
Датум објаве: 01.12.2017 15:04 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права уз сарадњу и подршку Програмске канцеларије Савјета Европе у Црној Гори у сусрет Међународном дану лица са инвалидитетом органозовало је свјечаност на којој је презентована Конвенције о правима лица са инвалидитетом на лако разумљивом формату за лица са интелектуалним оштећењима и приређен програм од стране дјеце из ресурсних и дневних центара.

Сваки човјек долази на свијет са истим правом на живот, срећу, поштовање, рекао је министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка отварајући свечаност. Он је присутнима поручио, у свијетлу данашњег догађаја, да је потребно да сви учимо о својим основним људским правима како бисмо били у могућности да препознамо дискриминацију и не дозволимо на неко крши права која нам свима једнако припадају.

 

Зенка је нагласио да достојанство човјека није и не може бити предмет погађања, те да нам је свима у наслијеђе дато да имамо осјећај за хуманост, уважавање, разумијевање.

 

Њ.Е. Аиво Орав, шеф Делегације Европске Уније у Црној Гори, поручио је да лица са инвалидитетом настављају да се суочавају са већим ризиком од друштвеног искључивања него општа популација, те да су очекивања да ће до 2020. године један од пет Европљана искусити одређени степен инвалидитета.

 

Пилар Моралес, шефица Генералног директората за програме Савјета Европе, изразила је задовољство поводом успјешне реализације пројекта ИПА 2014 - „Подршка националним институцијама у превенцији дискриминације у Црној Гори”- ПРЕДИМ, у оквиру којег је реализована и данашња активност. Она је посебну захвалност упутила ресурсним центрима, Дневном центру из Пљеваља, те НВО”Зрачак наде” за пожртвованост и квалитетну сарадњу реализацији програма који су приредила дјеца са сметњама у развоју.

 

Аријана Николић Вучинић, генерална директорица Директората за предшколско, основно   и инклузивно образовање и васпитање, поручила је да ресор просвјете посвећује посебну пажњу унапријеђивању образовних потреба рањивих друштвених група, те подизању свијести о поштовању универзалних вриједности.

 

Представници институција и удружења представили су у наставку свој досадашњи рад И резултатена оспособљавању дјеце са сметњама у развоја односно очувању оног дијела њихових могућности који ће им сјутра обезбједити што самосталнији живот. Своја обраћања имали су Жељко Дармановић, директор ЈУ Ресурсни центар за дјецу и особе са интелектуалним   сметњама и аутизмом  "1.јун" – Подгорица, Милисав-Мимо Кораћ, извршни директор НВО Савез удружења родитеља дјеце са тешкоћама у развоју „Наша иницијатива“ Подгорица, Саво Кнежевић, предсједник Националне асоцијација родитеља, дјеце и омладине са сметњама у развоју Црне Горе.

 

У наставку дјеца из НВО”Зрачак наде” из Пљеваља, ЈУ Ресурсни центар за дјецу и особе, ЈУ Дневни центар из Пљеваља и ЈУ Ресурсног центар за дјецу и младе”Подгорица” приредили су умјетничко-забавни програм који је одушевио све присутне.

Фото и видео садржај доступан је линку:хттп://195.66.166.68/уплоад/УСЕР1

Усернаме:ВладаЦГ

Пассwорд: ВладаЦГ

 

Министартсво за људска и мањинска права