Manja slova Veća slova RSS

>

Prezentovana Konvencija o pravima lica sa invaliditetom u lako razumljivom formatu

Prezentovana Konvencija o pravima lica sa invaliditetom u lako razumljivom formatu
Datum objave: 01.12.2017 15:04 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava uz saradnju i podršku Programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori u susret Međunarodnom danu lica sa invaliditetom organozovalo je svječanost na kojoj je prezentovana Konvencije o pravima lica sa invaliditetom na lako razumljivom formatu za lica sa intelektualnim oštećenjima i priređen program od strane djece iz resursnih i dnevnih centara.

Svaki čovjek dolazi na svijet sa istim pravom na život, sreću, poštovanje, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka otvarajući svečanost. On je prisutnima poručio, u svijetlu današnjeg događaja, da je potrebno da svi učimo o svojim osnovnim ljudskim pravima kako bismo bili u mogućnosti da prepoznamo diskriminaciju i ne dozvolimo na neko krši prava koja nam svima jednako pripadaju.

 

Zenka je naglasio da dostojanstvo čovjeka nije i ne može biti predmet pogađanja, te da nam je svima u naslijeđe dato da imamo osjećaj za humanost, uvažavanje, razumijevanje.

 

NJ.E. Aivo Orav, šef Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, poručio je da lica sa invaliditetom nastavljaju da se suočavaju sa većim rizikom od društvenog isključivanja nego opšta populacija, te da su očekivanja da će do 2020. godine jedan od pet Evropljana iskusiti određeni stepen invaliditeta.

 

Pilar Morales, šefica Generalnog direktorata za programe Savjeta Evrope, izrazila je zadovoljstvo povodom uspješne realizacije projekta IPA 2014 - „Podrška nacionalnim institucijama u prevenciji diskriminacije u Crnoj Gori”- PREDIM, u okviru kojeg je realizovana i današnja aktivnost. Ona je posebnu zahvalnost uputila resursnim centrima, Dnevnom centru iz Pljevalja, te NVO”Zračak nade” za požrtvovanost i kvalitetnu saradnju realizaciji programa koji su priredila djeca sa smetnjama u razvoju.

 

Arijana Nikolić Vučinić, generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno   i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje, poručila je da resor prosvjete posvećuje posebnu pažnju unaprijeđivanju obrazovnih potreba ranjivih društvenih grupa, te podizanju svijesti o poštovanju univerzalnih vrijednosti.

 

Predstavnici institucija i udruženja predstavili su u nastavku svoj dosadašnji rad I rezultatena osposobljavanju djece sa smetnjama u razvoja odnosno očuvanju onog dijela njihovih mogućnosti koji će im sjutra obezbjediti što samostalniji život. Svoja obraćanja imali su Željko Darmanović, direktor JU Resursni centar za djecu i osobe sa intelektualnim   smetnjama i autizmom  "1.jun" – Podgorica, Milisav-Mimo Korać, izvršni direktor NVO Savez udruženja roditelja djece sa teškoćama u razvoju „Naša inicijativa“ Podgorica, Savo Knežević, predsjednik Nacionalne asocijacija roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore.

 

U nastavku djeca iz NVO”Zračak nade” iz Pljevalja, JU Resursni centar za djecu i osobe, JU Dnevni centar iz Pljevalja i JU Resursnog centar za djecu i mlade”Podgorica” priredili su umjetničko-zabavni program koji je oduševio sve prisutne.

Foto i video sadržaj dostupan je linku:http://195.66.166.68/upload/USER1

Username:VladaCG

Password: VladaCG

 

Ministartsvo za ljudska i manjinska prava