Manja slova Veća slova RSS

>

Mediji su važan faktor u eliminisanju stereotipa i promociji rodne politike

Mediji su važan faktor u eliminisanju stereotipa i promociji rodne politike
Datum objave: 04.12.2019 10:57 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


mmpPlanom aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti za period 2017-2021,  mediji su prepoznati kao važan faktor koji treba da radi na eliminisanju stereotipa i uvođenju rodne politike, istakla je predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava Djovana Djokaj na obuku za predstavnike/ce medija.

Obuka se organizuje u okviru projektaPodrška promociji rodne ravnopravnosti” koja je još jedna potvrda dobre saradnje i dugogodišnjeg partnerstva sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori.

Ona je kazala da mediji imaju veoma važnu ulogu u demokratskom društvu, samim tim i kada je u pitanju korišćenje rodno senzitivnog jezika.

“Na prvi pogled korišćenje rodno senzitivnog jezika može izgledati formalno, ali dugoročno ima za cilj povećanje svijesti o učešću žena u javnom životu i u procesima odlučivanja. Uloga medija je velika i obavezujuća u promovisanju rodne ravnopravnosti, te borbi protiv rodnih stereotipa i seksizma” rekla je Djokaj.

Prema njenim riječima, analize medijskih sadrzaja, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu pokazuju da iako živimo u 21. vijeku, određeni mediji i dalje reprodukuju različite rodne stereotipe i ne promovišu rodnu ravnopravnost u dovoljnoj mjeri.

Predstavnica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Aleksandra Crvenica,je saopštila da rodna ravnopravnost  ključni demokratski princip, te stoga podržavamo rad Odeljenja za rodnu ravnopravnost Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Ona je kazala da mediji iz cijelog svijeta igraju važnu ulogu u razbijanju zastarjelih stavova i stereotipa.

“Takođe, mediji utiču i oblikuju mišljenje. Kao novinari/ke, vi ste na čelu promovisanja društvenih promena - u izgradnji društva koje vrijednuje ravnopravnost i ne toleriše diskriminaciju bilo koje vrste. U svim pričama koje pišete možete da se borite za rodnu ravnopravnost u Crnoj Gori”, istakla je Crvenica.

Prema njenim riječima, Crna Gora je prilagodila nacionalnu strategiju za promociju rodne ravnopravnosti kojom je utvrđen cilj da se poboljša znanje novinara o rodnoj ravnopravnosti.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava