Manja slova Veća slova RSS

>

Osuda napada na izvršnog direktora NVO "LGBT Forum progres" Stevana Milivojevića

Osuda napada na izvršnog direktora NVO "LGBT Forum progres" Stevana Milivojevića
Datum objave: 12.01.2016 11:30 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije osuđuje fizički i verbalni napad na izvršnog direktora NVO “ LGBT Forum progres” Stevana Milivojevića, koji je juče napadnut.
Incidenti motivisani predrasudama i sa nasilnim predznakom često su usmjereni ka LGBTI osobama, a posebnu pažnju izazivaju LGBTI aktivisti koji se zalažu za veću vidljivost LGBTI osoba.
Ovakvi incidenti samo nam ukazuju kolika je potreba za aktivizmom i promjenama u našem društvu, koje teži punoj demokratiji i vladavini prava.

Udaljavanje od svakog oblika stigmatizacije i diskriminacije, otpor je kršenju osnovnih ljudskih prava i može biti unaprijeđenje zajedništva u kojem različitost ne bi predstavljala osnovu za segregaciju i podjele, već osnovu za zajednički napredak i punu vladavinu prava.
Verbalne pretnje i fizički napadi apsolutno su nedopustivi u jednom ozbiljnom demokratskom društvu i ovom prilikom pozivamo sve nadležne institucije da se omogući adekvatna zaštita svih naših građana i građanki bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili bilo koje drugo lično svojstvo.
Ministarstvo apeluje da se, u konkretnom slučaju, kao i u svakom drugom, pronađu počinioci incidenta i adekvatno procesuiraju i sankcionišu, jer se ne smije dozvoliti, niti tolerisati da iko prijeti našim građanima/kama i fizički ih napada.

U demokratskom društvu, ljudska prava i slobode svakog pojedinca i pojedinke moraju biti zaštićeni i o tome nema pregovora.
Edukacija javnosti o negativnim posljedicama svih oblika nasilja, toleranciji i uvažavanju različitosti, odnosno poštovanju ljudskih prava i sloboda svakog građanina/ke, velike su i značajne stavke na putu ka nultoj toleranciji diskriminacije.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava podsjeća sve da podrška organizacija i institucija ima veliku ulogu u ovakvim situacijama jer informiše javnost i šalje jasnu poruku protiv nasilja i mržnje.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava