Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Црногорска делегација на УНЕСЦО Конференцији “Оут ин тхе опен” у Паризу

Саопштење: Црногорска делегација на УНЕСЦО Конференцији “Оут ин тхе опен” у Паризу
Датум објаве: 17.05.2016 17:37 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Генерална директорица Директората за предшколско и основно образовање и васпитање и образовање лица са посебним потребама у Министарству просвјете Аријана Николић-Вучинић, генерална директорица Директората за унапређење и заштиту за људских права у Министарству за људска и мањинска права Бланка Радошевић-Маровић, национални координатор спровођења Стратегије за побољшање квалитета живота ЛГБТ особа у Влади Црне Горе Јован Којичић и представница НВО Јувентас Јелена Чолаковић присуствују дводневној конференцији “Оут ин тхе опен”, која се одржава у Паризу у организацији УНЕСЦО-а, поводом одговора сектора образовања на насиље условљено сексуалном оријентацијом и родним идентитетом.

Конференцији присуствује око 250 представника влада, цивилног сектора, УН агенција и мултилатералних агенција.

ПР служба Министарства просвјете

Организовање Конференције подстакла је чињеница да ученици широм свијета доживљавају дискриминацију и насиље базирано на њиховој стварној или претпостављеној сексуалној оријентацији. Глобално истраживање које је УНЕСЦО спровео показало је да насиље које ЛГБТ ученици доживљавају подразумијева све типове насиља: физичко, психилошко и сексуално, те да се оно дешава у школи, око школе, на путу до школе, али и у дигиталном простору.

Посљедице насиља најчешће утичу на резултате које ЛГБТ особе постижу у школи, те утичу на напуштање школовања. Надаље, истраживање је показало да поред различитих посљедица угроженог менталног здравља попут стреса, анксиозности, губитка повјерења, страха, депресије и ниског самопоуздања, ЛГБТ ученици су од два до пет пута више изложени ризику од суицида узрокованом насиљем од својих хетеросексуалних вршњака.

На Конференцији ће бити представљен први УН Глобални извјештај о природи, величини и утицајима насиља базираног на сексуалној оријентацији и родном идентитету/изражавању, ситуацији у образовном сектору и одговору на исту, као и препорукама за унапређења стања.

Поред представљања извјештаја учесници ће имати прилику и да чују о културно сензитивним приступима у третирању насиља базираног на сексуалној оријентацији и родном идентитету, програмима превенције насиља који се односе на курикулуме, обуке наставника/професора, као и сарадњу са цивилним друштвом, ефективним интервенцијама односно механизмима подршке, мониторингу и извјештавању, али и посебним потребама трансродних ученика.

ПР служба Министарства просвјете