Manja slova Veća slova RSS

>

Sve veće interesovanje Evropske komisije za socijalnu zaštitu i položaj žena na tržištu rada

Sve veće interesovanje Evropske komisije za socijalnu zaštitu i položaj žena na tržištu rada
Datum objave: 07.09.2016 11:02 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


U Podgorici je juče održana video konferencija sa predstavnicima/ama  Evropske komisije na temu“ Implementacija plana aktivnosti za positizanje rodne ravnoravnosti 2013 – 2017“. U fokusu konferencije bila su pitanja socijalne zaštite i položaja žena na tržištu rada u okviru pregovoarčkog poglavlja 19 „Socijalna politika i zapošljavanje“ .

Konferenciji je prisustvovalo preko 40 predstavnika/ca relevantnih institucija, NVO sektora, određenih opština koji implementiraju aktivnosti iz PAPPR-a iz oblasti ekonomije u cilju davanja potrebnih informacija u vezi sa temom sastanka.

Predstavnici/e Evropske komisije, na čelu sa Roksanom Mertikari iz Direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju predstavili su novi Akcioni plan Evropske komisije za rodnu ravnopravnost za period od 2016 – 2020, a koji je usvojen 2015. i čiji su prioritetni ciljevi: fizički i psihički integritet žena i djevojčica, socijalna zaštita, dobijanje prava glasa žena.

Pažnja zemalja članica EU ubuduće će biti usmjerena na smanjenje stepena nasilja nad ženama i djevojčicama, razlika na tržištu rada, kao i podršci akcijama u cilju većeg učešća žena u političkom životu.

Načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti, u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović upoznala je Evropsku komisiju sa dosadašnjom implementacijom Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti za period 2013-2017. Ona je istakla da je politika rodne ravnopravnosti u prethodnom periodu, kako institucionalno tako i zakonodavno unaprijeđena i da je došlo do značajnih pomaka u oblasti veće političke participacije žena, položaja žena u ekonomskoj sferi,  kao i u oblasti zaštite ljudskih prava žena i borbi protiv nasilja nad ženama.

Ona je dalje informisala da je politika rodne ravnopravnosti posebno unaprijeđena kroz potpisivanje memoranduma o saradnji u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti sa svim crnogorskim opštinama, usvajanje lokalnih akcionih planova, uspostavljanje institucionalnih i zakonodavnih mehanizama na lokalnom nivou.

Načelnica Pejović je Komisiji predočila da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa ostalim relevantnim partnerima, u proteklom periodu sprovelo brojne kampanje i edukacije u cilju podizanja svijesti o važnosti pitanja rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti.

Predstavnici/e Evropske komisije iskazali su interesovanje za pitanje dosadašnjeg sprovođenja Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koji se odnosi na naknade za majke sa troje i više djece. Takođe, zanimalo ih je  da li će se vršiti eventualne izmjene ovog zakona s obzirom na to da Evropska komisija smatra da je zakon retrogradan u dijelu koji se tiče položaja žena na tržištu rada.

Predstavnici/e Evropske komisije izrazili su zadovoljstvo organizacijom same konferencije i dobijanjem svih potrebnih informacija i najavili da će ubuduće biti više sličnih konferencija na temu rodne ravnopravnosti i ljudskih prava. Na konferenciji je zaključeno da je ovo jako dobra praksa za razmjenu iskustava i ostvarivanje daljeg napretka u ovoj oblasti.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava