Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Све веће интересовање Европске комисије за социјалну заштиту и положај жена на тржишту рада

Све веће интересовање Европске комисије за социјалну заштиту и положај жена на тржишту рада
Датум објаве: 07.09.2016 11:02 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


У Подгорици је јуче одржана видео конференција са представницима/ама  Европске комисије на тему“ Имплементација плана активности за поситизање родне равноравности 2013 – 2017“. У фокусу конференције била су питања социјалне заштите и положаја жена на тржишту рада у оквиру преговоарчког поглавља 19 „Социјална политика и запошљавање“ .

Конференцији је присуствовало преко 40 представника/ца релевантних институција, НВО сектора, одређених општина који имплементирају активности из ПАППР-а из области економије у циљу давања потребних информација у вези са темом састанка.

Представници/е Европске комисије, на челу са Роксаном Мертикари из Директората Европске комисије за сусједску политику и преговоре о проширењу представили су нови Акциони план Европске комисије за родну равноправност за период од 2016 – 2020, а који је усвојен 2015. и чији су приоритетни циљеви: физички и психички интегритет жена и дјевојчица, социјална заштита, добијање права гласа жена.

Пажња земаља чланица ЕУ убудуће ће бити усмјерена на смањење степена насиља над женама и дјевојчицама, разлика на тржишту рада, као и подршци акцијама у циљу већег учешћа жена у политичком животу.

Начелница Одјељења за послове родне равноправности, у Министарству за људска и мањинска права Биљана Пејовић упознала је Европску комисију са досадашњом имплементацијом Плана активности за постизање родне равноправности за период 2013-2017. Она је истакла да је политика родне равноправности у претходном периоду, како институционално тако и законодавно унапријеђена и да је дошло до значајних помака у области веће политичке партиципације жена, положаја жена у економској сфери,  као и у области заштите људских права жена и борби против насиља над женама.

Она је даље информисала да је политика родне равноправности посебно унапријеђена кроз потписивање меморандума о сарадњи у области постизања родне равноправности са свим црногорским општинама, усвајање локалних акционих планова, успостављање институционалних и законодавних механизама на локалном нивоу.

Начелница Пејовић је Комисији предочила да је Министарство за људска и мањинска права, у сарадњи са осталим релевантним партнерима, у протеклом периоду спровело бројне кампање и едукације у циљу подизања свијести о важности питања родне равноправности и једнаких могућности.

Представници/е Европске комисије исказали су интересовање за питање досадашњег спровођења Закона о социјалној и дјечијој заштити који се односи на накнаде за мајке са троје и више дјеце. Такође, занимало их је  да ли ће се вршити евентуалне измјене овог закона с обзиром на то да Европска комисија сматра да је закон ретроградан у дијелу који се тиче положаја жена на тржишту рада.

Представници/е Европске комисије изразили су задовољство организацијом саме конференције и добијањем свих потребних информација и најавили да ће убудуће бити више сличних конференција на тему родне равноправности и људских права. На конференцији је закључено да је ово јако добра пракса за размјену искустава и остваривање даљег напретка у овој области.

Министарство за људска и мањинска права