Manja slova Veća slova RSS

>

Radna posjeta opštinama Petnjica i Gusinje: Preduzetničke potencijale pretvoriti u nove pogone i nova radna mjesta

Radna posjeta opštinama Petnjica i Gusinje: Preduzetničke potencijale pretvoriti u nove pogone i nova radna mjesta
Datum objave: 09.09.2016 17:24 | Autor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


Ministar ekonomije Vladimir Kavarić i ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović boravili su danas u radnoj posjeti opštini Petnjica, tokom koje su razgovarali su sa predsjednikom opštine Samirom Agovićem i lokanim privrednicima.

Ministarstvo ekonomije

Ministar Kavarić je prilikom današnjih susreta govorio o projektima iz oblasti energetike, posebno mogućnostima koje pružaju projekti za izgradnju malih hidroelektrana, s obzirom na značajan energetski potencijal ovoga kraja.

„Razgovarali smo i o onome što su infrastrukturne pretpostavke u oblasti energetike i kako kroz pomenute procese obezbijediti jačanje distributivne mreže u Petnjici“, kazao je ministar Kavarić.

On je domaćinima predstavio mogućnosti koje Vlada nudi malim i srednjim preduzećima i izrazio zadovoljstvo što u gradu postoje preduzetničke inicijative.

„Imamo dogovor sa Opštinom kako da se te preduzetničke inicijative, kao najznačajniji resurs svakog društva koji obezbjeđuje progres, budu realizovane i afirmisane. Imamo vrlo konkretne projekte i radićemo, kao što smo i do sada radili, da to što su vrlo konkretni preduzetnički potencijali iz Petnjice efektuiraju novim pogonima i novim radnim mjestima“, kazao je ministar Kavarić.


Ministar Numanović je tokom današnjih sastanaka razgovarao na teme unapređenja i zaštite ljudskih i manjinskih prava, rodne ravnopravnosti sa akcentom na ekonomsko osnaživanje položaja žena, kao i politike jednakih mogućnosti.

„Današnja posjeta opštini Petnjica jeste potvrda da mlada opština i mlado rukovodstvo pokazuje jasnu viziju svoje opstine. Današnja priča o razvojnim potencijalima ne može nikako da ide bez stvaranja pretpostvki za vladavinu prava. U tom pravcu, poštovanje temeljnih ljudskih prava, samim tim stvaranje jednog ambijenta sa jasnom vladavinom prava za ovu opštinu i za cijelu Crnu Goru, jeste osnova kvalitetnih investicija na ovom prostoru“, kazao je ministar Numanović.

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović je kazao da je ta opština veoma zainteresovana da ima investitore iz oblasti drvoprerade, hidroenergije, poljoprivrede i agroturizma.

„Ovo je jasan poziv svim potencijalnim investitorima da će u Petnjici svako ko želi da investira biti snažno podržan i sa nivoa Vlade, i sa nivoa lokalne samouprave. Dakle, postoji zajednička želja i namjera da ovaj prostor bude prostor gdje ćemo imati nova radna mjesta u realnom sektoru“, kazao je Agović i dodao da očekuje da će se kroz razvoj saobraćajne i energetske infrastrukture stvoriti preduslovi za otvaranje biznis zone na lokalnom nivou.

mmp
Ministar Kavarić i ministar Numanović su, nakon Petnjice, nastavili radnu posjetu opštini Gusinje

Ministri su razgovarali sa predsjednicom opštine Gusinje Anelom Čekić i njenim saradnicima. Sa predstavnicima ove Opštine razgovarano je prioritetno o preduzetničkim inicijativama i predlozima za buduću saradnju.

„Gusinje je još jedna opština u sjevernom regionu koja ima bogate resurse, hidro potencijal i potrebu za unapređenjem infrastrukture u cilju ostvarivanja boljeg standarda života njenih građana. To je moguće ukoliko se vladavina prava ojača, jer je u direktnoj proporciji sa ekonomijom i dolaskom potencijalnih investitora“, poručeno je sa sastanka.


Ministarstvo ekonomije / Ministarstvo za ljudska i manjinska prava