Manja slova Veća slova RSS

>

Susret Zenka - Sultanoglu: Jačati saradnju u oblasti ostvarivanja politike jednakih mogućnosti

Susret Zenka - Sultanoglu: Jačati saradnju u oblasti ostvarivanja politike jednakih mogućnosti
Datum objave: 12.12.2016 18:16 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Na marginama konferencije o unapređenju rodne ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, koja je danas započela u Budvi, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka susreo se i razgovarao sa Džihan Sultanoglupomoćnicom generalnog sekretara UN i regionalnom direktorkom UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država.

Ministar Zenka pohvalio je kvalitet i uspješnost dugogodišnje saradnje koju Vlada Crne Gore, posebno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ostvaruju sa agenijama UN u Crnoj Gori, prije svega UNDP u Crnoj Gori, koji aktivno doprinosi jačanju nacionalnih kapaciteta, mehanizama i politika u oblasti rodne ravnopravnosti u zemlji. U okviru te saradnje značajan je doprinos i finasijska podrška Delegacije EU.

On je naveo da je politička i strateška odluka Crne Gore da inkorporira međunarodno priznate vrijednosti, standarde i dobre prakse u vezi sa rodnom ravnopravnošću u društvenom, ekonomskom i političkom životu, što predstavlja veliku podršku poboljšanju položaja žena u zemlji.

S tim u vezi, naveo je današnju konferenciju kao odličan primjer regionalnog pristupa za unaprjeđenje ovog pitanja, jer je okupila ključne donosioce odluka, praktičare i partnere iz civilnog društva iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske. Ministar je ponovio kako Crna Gora, na ovaj način, još jednom pokazuje punu posvećenost u promovisanju rodne ravnopravnosti.

Džihan Sultanoglu je izjavila kako su obje teme ove konferencije - političko osnaživanje žena i zaustavljanje nasilja nad ženama i djevojčicama - od ključnog značaja za ravnopravnost polova svuda u svijetu. Ona je rekla kako su to kritični prioriteti za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku.

Današnju konferenciju Sultanoglu vidi kao dobru mogućnost da se identifikuju najveći izazovi i formulišu najbolje strategije za njihovo prevazilaženje. Prema njenim riječima cilj je da se stvori Regionalna platforma za rodnu ravnopravnost, koja će okupiti predstavnike svih danas prisutnih aktera i generisati impuls za ispunjenje obaveza koji se odnose na rodnu ravnopravnost u procesu pristupanja EU, a koje su ove zemlje preuzele, u skladu sa zahtjevima EU i međunarodnim ugovorima, posebno globalnim ciljevima održivog razvoja. 

Sultanoglu je naglasila da UNDP, u saradnji sa brojnim partnerima, podržava zemlje Regiona u naporima za postizanje ovih ciljeva.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno jačati saradnju u oblasti ostvarivanja politike jednakih mogućnosti i u tom pravcu dogovarali dalje korake.  

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava