Manja slova Veća slova RSS

>

Jevrejska zajednica Crne Gore dobila prvog rabina sa nastanjenjem u Crnoj Gori

Jevrejska zajednica Crne Gore dobila prvog rabina sa nastanjenjem u Crnoj Gori
Datum objave: 28.08.2017 14:36 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


mmp

Rabin Ari Edelkop zvanično je i prvi rabin sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori kojeg Jevrejska zajednica ima, konstatovano je u razgovoru ministra Mehmeda Zenke i predsjednika Jevrejske zajednice Crne Gore Jaše Alfandarija, prilikom njegove današnje audijencije u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Ministar  Zenka poželio je dobrodošlicu rabinu Edelkopu i istakao da čvrsto vjeruje da će uspješno i predano nastaviti da doprinosi značaju Jevrejske zajednice Crne Gore u očuvanju ukupnog sklada  i suživota.

Zenka je naglasio kvalitetan i ozbiljan rad Jevrejske zajednice Crne Gore koja veoma uspješno sprovodi aktivnosti na jačanju međuvjerske  sinergije u Crnoj Gori, ali i generalno na svom prepoznavanju i u svjetskim okvirima. On je imenovanje rabina u Crnoj Gori ocijenio vrlo značajnim za zajednicu, ali i crnogorsko društvo u cjelini, jer je multikonfesionalni sklad jedna od tekovina Crne Gore na koju je ona vrlo ponosna. 

Radujemo se da je Jevrejska zajednica Crne Gore dobila još jednom potvrdu svoje važnosti, rekao je ministar i dodao da Vlada Crne Gore potvrđuje svoju spremnost za  konstantno unaprijeđivanje pomenute saradnje u cilju očuvanja suživota u našoj zemlji.

 

Predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari  podsjetio je da Ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice Crne Gore, između ostalog, definiše i da Jevrejska zajednica sama, uz obavezu da o tome informiše Vladu, bira i imenuje svoja svještena lica.

 

On je objasnio prisutnima da je rabin Luciano Moše Prelević, koji je prije nekoliko godina imenovan za vrhovnog rabina Zajednice, istovremeno obavljao funkciju i glavnog rabina Hrvatske. Zbog objektivne nemogućnosti da, zbog obaveza u Židovskoj zajednici Hrvatske, rabin Prelević redovno obavlja svoje obaveze u Crnoj Gori, prepoznata je potreba da se angažuje još jedan rabin sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori.

 

Dolaskom rabina Arija Edelkopa u Crnu Goru, postojeća saradnja može postati samo intenzivnija i uspješnija, zaključeno je na sastanku.

 

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava