Manja slova Veća slova RSS

>

Ministar Zenka u Nikšiću: Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici od uspostavljanja primila pozive od 853 osobe

Ministar Zenka u Nikšiću: Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici od uspostavljanja primila pozive od 853 osobe
Datum objave: 29.08.2017 18:55 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Borba protiv diskriminacije spada u prioritetne politike na unutrašnjem i međunarodnom planu Vlade Crne Gore rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka prilikom posjete prostorijama SOS Telefona za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić.

 

Ministar Zenka razgovarao je sa izvršnom koordinatorkom Natašom Međedović o dosadašnjim rezultatima rada Nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici.

 

Zenka je izrazio poštovanje prema snazi i upornosti žena koje se svakodnevno bave podrškom potencijalnim žrtvama, ističući da to nije nimalo jednostavno, te da je potrebna posebna požrtvovanost, stručnost i razumijevanje problema da bi se isti uspješno  riješio.

 

Nasilje jeste najteži oblik kršenja ljudskih prava, bilo fizičko, emotivno, psihološko, ili bilo koje drugo, rekao je ministar. Prema njegovim riječima naše društvo većinom fizičko nasilje doživljava samo kao nasilje, te je prepoznata potreba da se više o tome javno govori i pojasni najširoj javnosti kakvi sve vidovi nasilja postoje, sa ciljem suzbijanja istih.

 

Zenka je pohvalio rad i zalaganje gospođe Međedović i njenih saradnica, te posebno novi dvojezični servis kojim su prošireni kapaciteti Nacionalne SOS linije.

 

Međedović je objasnila da je od jula mjeseca ove godine pomoć besplatne Nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici dostupna i na albanskom jeziku, te da su sredstva omogućena kroz projekat “Poboljšanje pristupa životu bez nasilja za žene sa iskustvom nasilja u centralnoj i sjevernoj  Crnoj Gori”.

 

Prema riječima Ivane Pejović, koordinatorke projekta, konsultantske usluge koje pruža Nacionalna SOS linija pružaju potrebne informacije o zakonskim mogućnostima žrtava nasilja putem telefonskih razgovora, urgentne intervencije, posredovanje kod nadležnih institucija, te pshihološko savjetovanje.

 

10 do 25 poziva bude upućeno Nacionalnoj SOS liniji na dan, isti stižu iz svih opština, kaže Bulatović. Od ukupno 853 osobe koje su se javile do sada, najviše njih bilo je iz Nikšića i Podgorice, sa sjevera iz Bijelog Polja i Berana, dok je statistika na jugu u znaku Bara, Herceg Novog i Kotora. Pejović je pojasnila da je najmanje poziva stiglo iz opština Žabljak, Šavnik i Plužine. Ove tri opštine, zajedno sa opštinom Nikšić obuhvaćene su pomenutim projektom, kaže Bulatović, sa ciljem bolje informisanosti stanovništva u ovoj oblasti.

 

Podsjećamo Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici uvedena je u martu 2015. godine, u partnerstvu Ministarstva rada i socijalnog staranja, kancelarije UNDP i SOS telefona Nikšić. Prema podacima koje je iznijela gospođa Međedović, od uspostavljanja linije evidentirano je 6.536 poziva i pruženo 8.347 usluga.

 

Ministar Zenka je, u nastavku svoje posjete, obišao Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja gdje je razgovarao sa štićenicama koje trenutno tamo borave.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava