Manja slova Veća slova RSS

>

Ministar Zenka prisustvovao otvaranju katedrale svetog Petra apostola u Baru

Ministar Zenka prisustvovao otvaranju katedrale svetog Petra apostola u Baru
Datum objave: 03.09.2017 13:54 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


mmpMinistar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka i generalna direktorica Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Žana Filipović prisustvovali su svečanom otvaranju katedrale Svetog Petra apostola u Baru.

Katedrala na Topolici okupila je zavidan broj ljudi iz duhovnog i javnog života, vjernika/ca rimokatoličke crkve, te crkvenih velikodostojnika. Grad Bar predstavlja simbol vjerskog sklada u Crnoj Gori, mjesto je gdje ni vrijeme velikih oružanih sukoba ne pamti narušavanje uspješnog i bogatog suživota sve tri konfesije.

Pređašnji nadbiskup barski monsinjor Zef Gaši služio je današnju svetu misu na otvaranju katedrale kojom je Bar dobio još jedan monumentalni vjerski objekat, uz pravoslavni hram Svetog Jovana Vladimira i Islamski duhovni centar  Bar sa džamijom Selimija. On je poručio da je suživot bogatstvo barske kotline i uz zeleni tepih barskih maslinjaka njeno duhovno bogatstvo što sjedinjuje i unaprijeđuje stare i mlade generacije, te da će Nadbiskupija barska katoličkom širinom razvijati taj duh i ubuduće", istikavši da je ova nadbiskupija najstarija vjerska institucija u zemlji.

Kao simbol jedinstva,umjerenosti,čvrstine i bratstva, svetac cijelog hrišćanstva za partona ove katedrale izabran je sveti Petar.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava