Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

Međunarodni dan bijelog štapa

Međunarodni dan bijelog štapa
Datum objave: 14.10.2017 17:14 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava svim osobama oštećenog vida kao i njihovim savezima i organizacijama, čestita ovaj dan u nadi sa će se u narednom periodu susretati sa sve manje poteškoća u svom okruženju u odnosu na svoj invaliditet.

Takođe, koristimo ovu priliku da još jednom podsjetimo na obavezu iz Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom koji propisuje da su sve javne institucije u obavezi da obezbijede nesmetano kretanje i boravak u svojim prostorijama licima sa oštećenim vidom, na način što će obilježiti svoje prostorije natpisima na Brajevom pismu i taktilnim trakama za nesmetano kretanje ovih lica.

Uprkos ostvarenim rezultatima na unaprijeđenju zakonodavnog okvira koji tretira oblast zaštite prava osoba sa invaliditetom, te uloženim naporima na dosadašnjoj implementaciji istog, prisutan je izazov u jačanju svijesti društva da se pripadnicima/ama ove marginalizovane grupe pruže prilike da se pokažu kao ravnopravni članovi društva. 

U tome će značajnu ulogu imati i sprovođenje Strategije za zaštitu od diskriminacije lica sa invaliditetom i promociju jednakosti 2017-2021. koju je vlada usvojila u decembru prošle godine.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava