Manja slova Veća slova RSS

>

Učesnici/e Programa studentskog aktivizma “Glas studentima” u posjeti Ministarstvu za ljudska i manjinska prava

Učesnici/e Programa studentskog aktivizma “Glas studentima” u posjeti Ministarstvu za ljudska i manjinska prava
Datum objave: 28.06.2019 13:09 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Posjeta učesnika/ca organizovana je u okviru projekta „Ujedinjeni možemo više – Glas studentima, podrška radnicima”. Cilj projekta koji implementira nvo "Mladi Romi" je podrška zaštiti socijalnih, ekonomskih i političkih prava Roma/Romkinja i pripadnika/ca većinske populacije u Crnoj Gori kroz jačanje kapaciteta i sindikalno djelovanje, a posjeta ministarstvu predstavlja dio aktivnosti i plan monitoringa i zagovaranja za javni aktivizam mladih u Crnoj Gori, s posebnim naglaskom na Rome/kinje, kao i osobe sa invaliditetom.

Njima je predstavljena uloga Ministarstva za ljudska i manjinska prava u sistemu izvršne vlasti, nadležnosti u kontekstu zaštite i unapređenja ljudskih prava i sloboda, kao i saradnja koju ostvaruje sa međunarodnim i domaćim partnerima na kreiranju društvenog ambijenta. Poručeno im je da je to društveni ambijent u kojem se ljudska prava dosledno poštuju, a različitost i tolerancija njeguju kao osnovne vrijednosti koje doprinose jačanju kohezije crnogorskog društva.

Predstavnici ministarstva su upoznali učesnike/ice sa načinom rada institucije i sa praktičnim aktivnostima koje Ministarstvo realizuje na jačanju društvenog prihvatanja marginalizovanih društvenih grupa, posebno Roma/kinja.

Predstavljene su im i publikacija koje je Ministarstvo priredilo u prethodnom periodu, a koje imaju za cilj informisanje javnosti o savremenim međunarodnim standardima ljudskih prava i potrebi njihove implementacije u Crnoj Gori.

U dinamičnom razgovoru sa zaposlenima u Ministarstvu pokazali značajan nivo poznavanja ključnih pojmova iz oblasti zaštite od diskriminacije.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava