Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Зенка:Црна Гора је током 2018. године одобрила 11,4 милиона еура пласмана за подршку предузетништву

Зенка:Црна Гора је током 2018. године одобрила 11,4 милиона еура пласмана за подршку предузетништву
Датум објаве: 21.09.2019 11:20 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Влада Црне Горе у фокусу свог дјеловања поставила је активности које ће помоћи жени и генерално младима у Црној Гори да буду економски снажнији и видљиви у јавном животу, поручио је министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка на панел дискусији у оквиру Бизнис форума Призрен 2019.

Црна Гора је током 2018. године одобрила 11,4 милиона еура пласмана за подршку предузетништву, намијењених младима, женама у бизнису, почетницима у бизнису, индивидуалним пољопривредним произвођачима, високошколцима, што је у односу на 2017. годину раст од 14%, што је испратило реализацију 102 пројекта.

Министар Зенка рекао је да је намјена пројеката који се реализују овим средствима разноврсна и подразумијева ангажовање предузетника у  разноврсним дјелатностима.

Он је изјавио да Црна Гора у континуитету ствара услове за укључивање младих, жена, предузетника/ица у креирање додатних вриједности друштва што је  важан предуслов цјелокупног напретка друштва и побољшања животног стандарда наших грађана и грађанки.

С тим у вези, ИРФ Црне Горе реализује кредитну подршку предузетништву кроз кредитне линије које имају за циљ мотивисање поменутих циљних група за започињање сопственог бизниса и то уз веома повољне услове финансирања, уз каматне стопе  0-3%.

Министар је навео неке од линија подршке попут кредитне линије за развој предузетништва, подршку високошколцима, три кредитне линије за жене у бизнису, младима у бизнису, подршку предузетништву и др.

Он је појаснио услове за добијање кредитне подршке уколико је директно кредитирање да се каматна стопа креће од 0 до 3,5%, односно уколико је исто посредством банака стопа је 4%, са роком отплате до 12 година И укљученим грејс периодом до 4 године. Максималан износ кредита до 50.000,00€ за директне кредите (за предузетнике до 30.000,00€, предузетнице до 50.000,00€), док је за кредите који ће се реализовати посредством пословних банака максималан износ кредита је 1.000.000,00€, рекао је Зенка.

Социјална политика јачањем економског положаја жена кроз развој женског предузетништва и пружању шансе младима, тражи излаз из незапослености у многим земљама, па и у Црној Гори. Међу високообразованом популацијом велик је број младих жена које желе да се опробају у креирању сопствених бизниса. Влада Црне Горе препознаје значај укључивања свих актера у привредни развој Црне Горе и даље ће радити на свтарању све бољих могућности и прилика да свако  ко жели добије прилику да се оствари у сфери привредног развоја.

Тако да из године у годину имамо пораст броја предузетница и сада је тај проценат 23% оних које су власнице својих бизниса, а до недавно их је било свега 9,6%, поручио је Зенка.

Министар је изразио увјерење да ће се током трајања форума размијенити многи примјери добрих пракси, али издвојити  даље конкретне смјернице за унапређење регионалне сарадње у области предузетништва.

На панел дискусији учествовалуи су још и Кујтим Гасхи, министар културе, омладине и спорта у Влади Репубкике Косово и градоначелник општине Призрен Мyтахер Хаскука.

Министарство за људска и мањинска права