Manja slova Veća slova RSS

>

Zenka:Crna Gora je tokom 2018. godine odobrila 11,4 miliona eura plasmana za podršku preduzetništvu

Zenka:Crna Gora je tokom 2018. godine odobrila 11,4 miliona eura plasmana za podršku preduzetništvu
Datum objave: 21.09.2019 11:20 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore u fokusu svog djelovanja postavila je aktivnosti koje će pomoći ženi i generalno mladima u Crnoj Gori da budu ekonomski snažniji i vidljivi u javnom životu, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka na panel diskusiji u okviru Biznis foruma Prizren 2019.

Crna Gora je tokom 2018. godine odobrila 11,4 miliona eura plasmana za podršku preduzetništvu, namijenjenih mladima, ženama u biznisu, početnicima u biznisu, individualnim poljoprivrednim proizvođačima, visokoškolcima, što je u odnosu na 2017. godinu rast od 14%, što je ispratilo realizaciju 102 projekta.

Ministar Zenka rekao je da je namjena projekata koji se realizuju ovim sredstvima raznovrsna i podrazumijeva angažovanje preduzetnika u  raznovrsnim djelatnostima.

On je izjavio da Crna Gora u kontinuitetu stvara uslove za uključivanje mladih, žena, preduzetnika/ica u kreiranje dodatnih vrijednosti društva što je  važan preduslov cjelokupnog napretka društva i poboljšanja životnog standarda naših građana i građanki.

S tim u vezi, IRF Crne Gore realizuje kreditnu podršku preduzetništvu kroz kreditne linije koje imaju za cilj motivisanje pomenutih ciljnih grupa za započinjanje sopstvenog biznisa i to uz veoma povoljne uslove finansiranja, uz kamatne stope  0-3%.

Ministar je naveo neke od linija podrške poput kreditne linije za razvoj preduzetništva, podršku visokoškolcima, tri kreditne linije za žene u biznisu, mladima u biznisu, podršku preduzetništvu i dr.

On je pojasnio uslove za dobijanje kreditne podrške ukoliko je direktno kreditiranje da se kamatna stopa kreće od 0 do 3,5%, odnosno ukoliko je isto posredstvom banaka stopa je 4%, sa rokom otplate do 12 godina I uključenim grejs periodom do 4 godine. Maksimalan iznos kredita do 50.000,00€ za direktne kredite (za preduzetnike do 30.000,00€, preduzetnice do 50.000,00€), dok je za kredite koji će se realizovati posredstvom poslovnih banaka maksimalan iznos kredita je 1.000.000,00€, rekao je Zenka.

Socijalna politika jačanjem ekonomskog položaja žena kroz razvoj ženskog preduzetništva i pružanju šanse mladima, traži izlaz iz nezaposlenosti u mnogim zemljama, pa i u Crnoj Gori. Među visokoobrazovanom populacijom velik je broj mladih žena koje žele da se oprobaju u kreiranju sopstvenih biznisa. Vlada Crne Gore prepoznaje značaj uključivanja svih aktera u privredni razvoj Crne Gore i dalje će raditi na svtaranju sve boljih mogućnosti i prilika da svako  ko želi dobije priliku da se ostvari u sferi privrednog razvoja.

Tako da iz godine u godinu imamo porast broja preduzetnica i sada je taj procenat 23% onih koje su vlasnice svojih biznisa, a do nedavno ih je bilo svega 9,6%, poručio je Zenka.

Ministar je izrazio uvjerenje da će se tokom trajanja foruma razmijeniti mnogi primjeri dobrih praksi, ali izdvojiti  dalje konkretne smjernice za unapređenje regionalne saradnje u oblasti preduzetništva.

Na panel diskusiji učestvovalui su još i Kujtim Gashi, ministar kulture, omladine i sporta u Vladi Repubkike Kosovo i gradonačelnik opštine Prizren Mytaher Haskuka.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava