Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Подршка будућим предузетницама у Бијелом Пољу кроз пројекат "Подстицај женског предузетништва кроз тренинге и менторство”

Подршка будућим предузетницама у Бијелом Пољу кроз пројекат "Подстицај женског предузетништва кроз тренинге и менторство”
Датум објаве: 18.10.2019 18:19 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Општина Бијело Поље је буџетом за ову годину по први пут издвојила средства за подстицај развоја женског предузетништва у износу од 10.000 еура, поручено је са конференције у оквиру пројекта "Подстицај женског предузетништва кроз тренинге и менторство” која је данас одржана  у Бијелом Пољу.

Пројекат реализује Асоцијација пословних жена уз финансијку подршку Министарства за људска и мањинска права у оквиру програма “За родни баланс у Црној Гори”. Циљ пројекта је економско оснаживање жена у шест општина (Даниловград, Бар, Улцињ, Колашин, Мојковац и Бијело Поље), кроз тренинг и менторинг програм, те њихово умрежавање на локалном и националном нивоу. Посебан сегмент представља дијалог са институцијама на локалном нивоу, који ће допринијети унапређењу амбијента за развој женског бизниса. Конференцију је подржала и Канцеларија за родну равноправност Бијело Поље.

 

На конференцији су представљени сви пројекти који се тренутно реализују у Црној Гори, а чији је циљ подршка женском предузетништву. Биљана Пејовић испред Министарства за људска и мањинска права казала је да су резултати Јавног конкурса за финансирање пројеката/програма невладиних организација у области родне равноправности “Кључ је у рукама жене”, који је Министарство расписало у фебруару ове године, објављени 11. октобра. Одобрена су 24 пројекта са укупним буџетом од 290.000 еура. Пејовић се осврнула на значај оснивања и рада Женске политичке мреже, која је крајем 2017. године покренула иницијативу за прерасподјелу средстава у оквиру локалних буџета, како би се омогућило увођење нове буџетске јединице чија ће намјена бити усмјерена на подстицај развоја женског предузетништва. У оквиру постигнутих споразума, 14 општина је донијело Одлуку о опредјељивању средстава у буџетима за 2019. годину, а четири црногорске општине започеле су реализацију Одлуке. Опредијељено је 144.000 еура бесповратних средстава за женско предузетништво.

 

Законодавни и стратешки документи које је Црна Гора донијела у посљедњих неколико година представљају добру основу за унапређење женског предузетништва. Некада су жене започињале сопствени посао јер им је то била једина шанса да буду радно ангажоване и нису имале болји избор. Данас, захвалјујући мјерама државе на подстицању развоја женског предузетништва и уопште предузетништва, ситуација је битно другачија. Женско предузетништво је у највећој мјери ствар избора. Оно је иницирано иновативним идејама, жене које га покрећу спремне су да преузму ризик и пронађу креативна рјешења ради стварања профита, тако да се слика апсолутно мијења на боље, казао је Нермин Бећировић, потпредсједник општине Бијело Поље.

Асоцијација се увек труди да повеже све пројекте који се реализују у Црној Гори у области унапређења женског бизниса, тако да ћемо током конференције имати прилику да добијемо више информација о свим подршкама које се пружају на локалном и националном нивоу", поручила је предсједница Асоцијације Љубица Костић-Букарица.

Испред Канцеларије за родну равноправност Бијело Поље Алмаса Ризвановић истакла је да је Канцеларија за родну равноправност надлежна за праћење имплементације Локалног акционог плана за родну равноправност и реализује активности из свих области предвиђених истим.  Економија и одрживи развој   имају  за циљ  економско  оснаживање жена кроз едукацију, подршку, умрежавање, удруживање, позитивне примјере и  афирмацију  женског предузетништва као једног  од главних чинилаца  за успјешан бизнис сектор у циљу смањења  сиромаштва жена, а самим тим комплетне популације.

Током радног дијела конференције, чланице Асоцијације пословних жена Црне Горе водиле су конструктивни дијалог са женама из Бијелог Поља које планирају да започну или да унаприједе постојећи бизнис. Корисницама пројекта су пружени конкретни савјети у области издраде бизнис плана, маркетинга, започињања бизниса, вођења финансија, менаџмента и лидерства.

 

Министарство за људска и мањинска права