Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Зенка: Општина Петњица је добар примјер поштовања и његовања мултикултуралних и мултиконферсионалних односа у Црној Гори

Зенка: Општина Петњица је добар примјер поштовања и његовања мултикултуралних и мултиконферсионалних односа у Црној Гори
Датум објаве: 04.12.2019 17:16 | Аутор: ПР Служба

Испис Штампај страницу


Општина Петњица је добар примјер поштовања и његовања мултикултуралних и мултиконферсионалних односа у Црној Гори реако је министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка приликом своје радне посјете овој општини.

Министар Зенка разговарао је о значајним темама из корпуса заштите и унапрјеђења људских и мањинских права, посебно рањивих друштвених категорија.

Министар је изразио задовољство чињеницом да једна млада општина као што је Петњица, која је свега шест година уназад обновила своју самосталност, успјела да покаже своју јасну визију и спроводи активности за укупни напредак у том смјеру.

Поштовање темељних људских права је директно повезано са инвестицијама, економским бољитком, запошљавањем и цјелокупним развојем општине Петњица закључио је министар Зенка. Он је честитао руководству, посебно предсједнику општине Самиру Аговићу на уложеним напорима да општина Петњица оправда свој самостални статус, будући да изазови са којима се носе нису мали.

Предсједник општине Петњица Самир Аговић је захвалио министру Зенки на посјети и прилици да разговарају о актуелним изазовима у општини Петњица. Он је истакао да је општинска администрација млада, али да је свима одговорност на првом мјесту.

Аговић је казао да је просторни план завршен те да ће и стратешки план развоја општине Петњице бити ускоро. Похвалио је однос Владе Црне Горе која показује пуно разумијевање за развојне потребе општине Петњица. Развој саобраћајне инфраструктуре је изазов који траје, потреба за дневним боравком дјеце са  инвалидитетом, предшколском установом и Заводом за хитну медицинску помоћ су такође међу главним приоритетима општине Петњица,рекао је Аговић.

Министар Зенка и предсједник Општине Самир Аговић потписали су  Споразум  о сарадњи у борби против дискриминације по основу сексуалне оријентације и родног идентитета, поштујући остваривање основних људских права ЛГБТИ заједнице у Црној Гори.

Констатована је потреба јачања сарадње локалних управа и Министарства у циљу обезбјеђивања поштовања права сваког лица без обзира на било које лично својство, родни идентитет и било коју другу посебност, забрану дискриминације, као и промовисање једнакости и толеранције.

Такође, договорена је сарадња у вези са подршком рјешавања локације за стамбено питање три ромске породице у стању преке потребе.

Министарство за људска и мањинска права